Інформаційна атака на ректора КНУ Бугрова: до скандалу може бути причетним старе керівництво?

Ректор КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Бугров заявляє про сплановану інформаційну атаку проти нього. Йдеться про історію з анонімним Telegram-каналом, де 3 лютого опублікували скриншоти листування інтимного характеру нібито за участю Бугрова та студенток. 

Ректор КНУ Володимир Бугров Фото: СтопКор

Автори постів із “листуванням” стверджують, що Бугров нібито вступав в інтимні стосунки зі студентками вишу. Сам очільник університету заявляє, що теж отримав розсилку з цим “зливом”, але достовірність переписки категорично спростовує.

За словами Бугрова, проти нього розпочалася “брудна інформаційна атака”, яка націлена на дискредитацію його як керівника навчального закладу.

“Брудна інформаційна атака з метою дискредитації мене як очільника Університету розпочалася наприкінці ревізії Державної аудиторської служби (грудень 2021 року), а апогею абсурдності вона набула в день отримання остаточного акту”, — написав він у своєму Telegram-каналі.

До чого тут старе керівництво?

За його словами, до останніх подій може бути причетне старе керівництво вишу, яке хоче змінити ректора та повернутися до “старих, добре їм відомих справ”.

“Учора я ретельно вивчав цей документ, а це 400 сторінок з описом порушень у діяльності нашого Університету за період з 2018 року. Кіотський протокол, забудови університетської території, яка є власністю держави, нецільове використання бюджетних коштів… І це тільки частина (!), загальновідомі теми про деяких колишніх управлінців, загалом же «помилки» сягають великих обсягів…”, — додав Бугров.

Ректор стверджує, що зовнішня перевірка засвідчила, що у скоєному винні конкретні особи.

“Задля свого спасіння, мене, моїх близьких і колег упродовж останнього місяця залякували, обливали брудом, зламували акаунти та всіляко тиснули з однією метою — щоб я пішов із посади ректора. Такий розвиток подій дав би змогу певним людям щонайменше приховати вже скоєне та повернутися до старих добре їм відомих справ”, — написав він.

Що про це думає екскерівництво ВНЗ

Враховуючи, що Володимир Бугров зробив акцент на результатах перевірки забудови університетської території за Кіотським протоколом та “атаці з боку екскерівництва вишу”, “СтопКор” звернувся за коментарем до колишнього проректора університету Олександра Рожка, який особисто займався цим проєктом.

Останній спростовує свою причетність до історії з “листуванням”.

 

 

Колишній проректор КНУ Олександр Рожко Фото: Обозреватель

“Не вистачало ще, щоб мене до цього секс-скандалу притягували”, — сказав він.

Рожко не розуміє, чому чинний ректор вишу зробив акцент саме на результатах аудиторської служби.

“Чому Бугров пов’язує (інформаційну атаку — ред.) з аудиторською службою? Я не розумію, бо там є усі: там не він один (Бугров — ред.), не я — там усі. Як на мене, це повна дурниця, бо там всі, тому навіщо придумувати, що це помста за аудиторську службу? Був окремий аудит за Кіотським протоколом, але я тоді не казав, що це помста”, — сказав Рожко.

За його словами, у перевірці по Кіотському протоколу майже немає зауважень.

“Єдине, що там було — це перевищення виплат по роботах на 200 тисяч гривень. Та й те, ці перевищення можуть бути зараховані як “дебіторська заборгованість”. Ось і все.  Компанія, яка виконувала роботи, подала в суд на університет через невиплату 10 мільйонів гривень за роботи, а сам ВНЗ програв цю справу та зобов’язався виплатити всі гроші та судові витрати. У цьому взагалі звинуватили головного інженера, який підписав акт прийнятих робіт, хоча я вважаю це несправедливим. Ці результати нової аудиторської служби навпаки спростували інформацію про деякі порушення, бо раніше на мене намагалися “повісити” порушень на 21 мільйон”, — додав експроректор.

Справа Кіотського протоколу

Зазначимо, влітку 2020 року поліція відкрила кримінальне провадження за матеріалами СБУ у справі про Кіотський протокол. Тоді уряд Іспанії виділив 172 мільйони гривень на утеплення, кондиціонери та закупівлю іншого обладнання в Київській національний університет ім. Тараса Шевченка. Правоохоронці ж почали розслідувати неправомірну розтрату 60 мільйонів гривень із цих коштів.

ЗМІ повідомляли, що нібито Рожко вирішив витратити частину цих коштів на проєкт ремонту частини корпусів ВНЗ. Проєкт ремонту зазначених корпусів був оформлений кількома додатковими угодами з додатками, не погодженими з іспанською стороною та Міністерством екології та природних ресурсів України.

КНУ

Інформація про неправомірну розтрату коштів в КНУ спричинила великий скандал Фото: Shutterstock

“Проректор ВНЗ Олександр Рожко підписав ці угоди з генпідрядником, які легалізують нецільове використання коштів, а щоб обґрунтувати додаткові відсутні де-факто витрати було замовлено кілька експертиз, які мали підтвердити збільшення кошторисних витрат”, — пише delo.ua. 

Проведена керівництвом Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України у червні перевірка виявила суттєві недоліки щодо якості, кількості проведених робіт та обґрунтованості витрачених коштів, зазначається у статті. Проте вже у серпні 2020 року було підписано акти виконаних робіт, що датуються серпнем, та фактично за договором було витрачено понад 52 млн грн.

“Крім цього встановлено, що тендер на виконання зазначених робіт проводився з суттєвими порушеннями, зокрема фактично розглядалася одна пропозиція. Інші були допущені чи розглядалися, що серед іншого підтверджує кілька скарг на адресу Антимонопольного комітету України”, — повідомляють журналісти.

Також нагадаємо, що 24 березня відбувся другий тур виборів ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У ньому брали участь  Володимир Бугров та Олександр Рожко.

Бугров переміг на виборах ректора університету з результатом близько 70% голосів виборців.

Джерело: https://stopcor.org/